Baktarwe
De consument wordt steeds kritischer m.b.t. ons voedsel. Met grote regelmaat verschijnen er berichten in de media over schandalen met ons voedsel. Graan is ons basisvoedsel. We eten bijna dagelijks brood maar we hebben geen idee waar het graan vandaan komt, waar het brood mee is gemaakt. Grote kans dat uw lekkere broodje graan bevat wat afkomstig is uit Noord Amerika, Oekraïne of uit Frankrijk. Uit onderzoek is gebleken dat het graan dat in ons brood, hier in Nederland is verwerkt een gemiddelde afstand heeft afgelegd van 3000 km. Baktarwe uit de Haarlemmermeer heeft gemiddeld 30 km afgelegd.
Lokale baktarwe
Onze baktarwe bestaat uit een Melange van verschillende tarwerassen, die lokaal, in de Haarlemmermeer, geteeld worden. Na de oogst zorgen wij eerst dat het graan de zogenaamde kiemrust heeft. Vervolgens wordt het op order geschoond, gemengd en afgezakt in 25kg, bigbags, kisten of bulk. Door dit melange kunnen we de kwaliteit stabiel houden over het jaar heen.
Op verzoek kunnen wij ook de tarwe licht kneuzen voor aflevering. Dit komt de maalopbrengst vaak ten goede.
Volkoren of bloem
De voedselindustrie maalt de tarwe met walsen. Zij scheiden de verschillende bestanddelen in bloem, gries, fijne zemelen en grove zemelen. De tarwekiem wordt vaak apart gehouden en gebruikt voor de olie die erin zit. Volkorenmeel wordt vervolgens gemaakt, door het bloem en de zemelen weer samen te voegen. Eigenlijk is het dus halfvol-koren.
Wij laten ons graan malen door Molen de Zandhaas in Santpoort. Daar wordt door een ambachtelijke molenaar het hele graan gemaald tot volkoren. Als u bloem wilt hebben dan maalt hij nog steeds de hele korrel en built dit uit. De zemelen en het gries gaan dan naar een veeboer die het voert aan zijn vee. Het bloem gaat naar u als klant.
De meeste bakkers in opleiding krijgen te horen dat Nederlandse Tarwe niet geschikt is om brood mee te maken. Een goede en ambachtelijke bakker kan er echter een geweldig brood mee bakken, weten wij uit ervaring.